fbpx

Проблеми със съня в напреднала възраст

Проблеми със съня в напреднала възраст

Не само е видимо, но се и усеща: С напредването на възрастта настъпват промени в протичането на процесите в човешкия организъм. Много от тях забавят ход, например клетъчното делене. Остаряването е нормален процес, но може да се отрази върху съня, предимно върху качеството му. След около 50-тата годишнина много хора са засегнати от сериозни или не толкова значими проблеми със съня, жените дори по-често от мъжете.

Причините за проблемите със съня могат да възникнат самостойно, но могат и да бъдат резултат от взаимодействието на повече фактори. Психологически погледнато има два основни фактора, които играят роля: Процесите на стареене в клетките могат да променят циркадния ритъм – „вътрешния часовник“, според който в период от 22 до 25 часа се извършват повтарящи се процеси в организма. Цикълът ден и нощ влияе върху нашето тяло, което може да се отрази също върху процеси като ритъма на сън – бодрост, глада, обмяната на вещества и хормоналните нива.

Вторият е, че концентрацията на мелатонин в тялото отслабва с напредването на възрастта. Хормонът на съня се произвежда в епифизата на междинния мозък и отделянето му се увеличава с настъпването на тъмната фаза. По този начин той регулира ритъма на сън – бодрост, прави ни уморени и ускорява фазите на дълбок сън.

Колкото по-възрастен е човек, толкова по-малко мелатонин произвежда

Източник: http://warddeanmd.com/articles/neuroendocrine-theory-of-aging-chapter-2/

Млад здрав човек нощем има средно около 8 до 10 пъти по-високо съдържание на мелатонин в кръвта, отколкото през деня. При възрастните хора тази цифра нараства средно два или три пъти. Това се отразява предимно върху дълбокия сън – най-важната фаза, в която човек отпочива най-много, в която протичат много процеси на възстановяване в организма. Фазите на дълбок сън стават по-кратки, сънят става по-лек и съответно по-уязвим на смущения, като например шум. Тази повишена чувствителност може да доведе не само до по-чести фази на будност, но и цялостно да наруши качеството на съня: възрастните хора се чувстват изтощени и по-малко отпочинали, въпреки че са си набавили обичайното количество сън като продължителност. Тенденцията към дневна уморяемост също може да бъде резултат от това.

При жени в климактериума се отделят по-малко женски полови хормони – естроген и прогестерон, които действат поддържащо на съня. Обяснението за това, защо жените са засегнати по-често от мъжете от проблеми със съня при напредване на възрастта, е, че при тях едновременно намаляват нивата на повече трансмитери.

Понижена активност – влошен сън

Освен физическите промени, промените, свързани с жизнените условия също оказват влияние върху съня на възрастните хора. След излизането от професионалния живот и/или отпадането на издръжката на семейството, е налице опасност тялото и духът да не са така стимулирани както преди и активността като цяло да бъде занижена. Когато човек е по-малко натоварен или дори скучае, той също спи по-зле.

Това е причината при някои хора да се измества и часът на заспиване: По-възрастните хора е възможно поради липса на занимание, да си лягат по-рано, съответно и да се будят по-рано – изместване на ритъма ден-нощ. Тезата, че възрастните хора имат нужда от по-малко сън, вече се счита за остаряла. Изместването може да се обясни и с това, че възрастните хора прекарват по-малко време навън и съответно са по-малко на дневна светлина, която допринася за регулирането на ритъма.

Заболявания, които се свързват с хронична болка, увеличаващата се нужда от уриниране нощем или влиянието на определени лекарства, биха могли да нарушат съня на възрастните хора. Психическата стабилност също играе важна роля: самотата и тревогите могат да доведат до психически стрес, който се отразява отрицателно върху качеството на съня.

Последици и помощ при проблеми със съня в напреднала възраст

Изследвания на Немското дружество за изследване на съня и медицина на съня показват, че проблемите със съня и нарушенията на съня с възрастта, основно се изразяват в

 • затруднения в поддържането на съня
 • понижено общо количество на съня
 • склонност към заспиване през деня
 • повишена употреба на сънотворни

Последиците от проблемите със съня при възрастни хора са като тези при младите: Чувстват се изтощени и отпаднали, имат понижена мотивация и способност за концентрация. Към това се добавя и повишена заболеваемост, защото проблемите със съня отслабват имунната система и нарушават възстановителните процеси, както и раздразнителността, и променливите настроения. Като последица от това е възможно цялостно да се наруши качеството на живот.

Поради това за засегнатите е още по-важно да си осигурят добра хигиена на съня, т.е. да създадат условия за здравословен и спокоен сън.

Условия за здравословен и спокоен сън

 • лесносмилаеми ястия за вечеря
 • спокойна среда за сън без телевизор, смартфон и др.
 • затъмнена среда за сън
 • редовно проветряване и температура от 16 до 18 ᵒС
 • лягане в определен час
 • следобеден сън до максимум 30 мин.
 • вечерна разходка
 • нощна напитка: топло мляко с мед или чайове с пасифлора, маточина или цвят от лавандула, които имат успокояващо действие
 • водене на дневник на съня: от който може да се извлече при кои обстоятелства, след кои хранителни продукти и дневни преживявания сънят се е подобрил или влошил

Иновативната 3-фазна таблетка ОЙОНО нощ може да бъде ценна подкрепа при проблеми със съня при възрастни хора. Тя съдържа избрани растителни съставки, комбинирани с ендогенно произвежданото вещество мелатонин. ОЙОНО нощ помага за по-бързото заспиване, поддържа спокойния сън и спомага за непрекъснат сън – без ефект на привикване.