fbpx

Пасифлора

Произход и характеристики на пасифлора

Екзотичните цветове на пасифлората обикновено греят в силни лилави и червени нюанси и могат да достигнат диаметър до 18 см.  Произход на пасифлората (Passiflora): повечето от около 500-те вида произхождат от тропическите гори на Централна и Южна Америка. Пипалата на увивното растение се извиват по дърветата на височина до пет метра. Името на пасифлората дължим на християнските преселници, които смятали, че са открили в отделните части на цветето символични атрибути на Страстите Христови. 

Много цветове на пасифлората дават плодове. Например маракуята Passiflora edulis е популярна в Европа като екзотичен плод.

Успокояващо и спазмолитично – това са свойствата, които се приписват на пасифлората.

Любопитни факти за пасифлората

Екстрактите се извличат от билката Passiflora incarnata – от всички части на растението с изключение на корена. Те намират приложение предимно при вътрешно безпокойство и проблеми със заспиването, но също и при предизвикани от стрес стомашно-чревни проблеми или главоболие в резултат на напрежение. Успокояващо и спазмолитично – това са свойствата, които се приписват на пасифлората.

Препаратите от пасифлора могат да се намерят в почти всички лекарствени форми – от чай до таблетки. Смята се, че се понася добре от организма. За създаването на продукти, които са насочени към подпомагане на съня или успокояването, растението често се комбинира с валериана, хмел или маточина.