fbpx

Глог

Произход и характеристики на глога

Като храст или малко дърво растението, което има 200-300 вида, принадлежащи към семейство Розоцветни, расте предимно в северното полукълбо на Земята, главно в Северна Америка. От белите цветове се получават червени малки плодчета, които също са удачни за консумация, обикновено преработени във формата на плодово пюре или желе.

Гъстите клони на глога са покрити с бодли с големина около 2 см. В приказката „Спящата красавица“ това е растението, което се разраства около замъка на краля и го покрива до степен на непроходимост. И днес глогът все още се използва като растение за жив плет и като такова представлява идеално местообитание за множество дребни животни. В миналото от твърдата дървесина са се изработвали малки предмети като дръжки на инструменти или чадъри.

Глогът укрепва сърцето, когато е неспокойно.

Любопитни факти за глога

От листата и цветовете на глога се извличат полезни екстракти, които се преработват главно в сокове или продукти под формата на капсули или таблетки. Съставките му включват етерични масла, горчиви вещества, флавоноиди и танини. Глогът е популярен и като чай, приготвен от изсушени цветове и листа. 

Счита се, че глогът има успокояващи, отпускащи и укрепващи сърцето свойства, които могат да повлияят положително на сърдечно-съдовата система.