fbpx

Валериана

Произход и ХАРАКТЕРИСТИКИ на валерианата

Валерианата /Valeriana officinalis/ произхожда от Европа и Азия и съществува общо в 150 до 250 вида. Валерианата е внесена в Северна Америка. Предпочитаните местообитания на растението са горите, влажните заливни равнини или бреговете на реки и потоци. Може да достигне височина до два метра и е известна с наситено сладкия мирис на своите бели до светлорозови цветове.

През Средновековието хората са вярвали, че могат да прогонят вещиците с валериана и са я използвали като афродизиак, т.е. за стимулиране или повишаване на либидото, или при стомашночревни проблеми. Много по- късно е открито, че съдържа успокояващи вещества, които релаксират мускулите, успокояват и подпомагат съня.

Любопитни факти за валерианата

Употребата на валериана е подходяща тогава, когато е необходима почивка/спокойствие: това обхваща състояния от вътрешно безпокойство до състояния на напрежение, нервност и раздразнителност, и стига до проблеми със съня.

Когато вътрешното спокойствие е извън равновесие, натуралната сила на валериана може отново да възвърне баланса.

Валерианата се предлага под различни форми, като най-често това са капки, таблетки или дражета. Съществуват обаче и чайове и добавки за вана. Екстрактите често се комбинират с тези от хмел и/или маточина.

Използват се предимно екстракти и прахове от корена на валериана. След събирането на реколтата през септември, корените се измиват, нарязват на части и изсушават, преди да бъдат подложени на допълнителна обработка.

Всъщност валерианата може да бъде открита и под формата на аромат в много хранителни продукти, например ликьори, бира, печива и сладолед. Ароматите се добавят и към парфюми, тъй като са подобни на тези на мускуса.