Интересни факти за витамин В6
Спектърът от функции на витамин В6 (пиридоксин) е огромен: той подпомага преобразуването на протеините, образуването на трансмитери, подпомага имунната система, метаболизма на мазнините и влияе върху активността на хормоните – и това са само няколко примера. Досега са изследвани повече от 100 ензимни реакции, в които участва витамин В6.
Две от тях са изключително важни: преобразуването на аминокиселината триптофан в серотонин, който от своя страна е изходният материал за хормона на съня мелатонин. Водноразтворимият витамин В6 допринася и за образуването на червените кръвни клетки и за нормалното функциониране на нервната система и психиката.
Разпространение и поносимост на витамин В6
Към храните, които съдържат високо количество витамин В6, се причисляват например месо, риба (предимно сьомга и сардини), авокадо, леща, соя, картофи, брюкселско зеле, банани и орехи.
Витамин В6 често се предлага в комбинация с други витамини от група В.