fbpx

Мелатонин

Какво представлява мелатонинът?

Мелатонинът е естествено и ендогенно вещество, което контролира ритъма на сън-бодърстване при човека и регулира вътрешния часовник. Производството и отделянето на мелатонин се увеличава, когато навън се стъмни, и продължава до ранните часове на сутринта.

Докато в човешкото око прониква светлина, производството на мелатонин е потиснато. По този начин мелатонинът е навигатор в ритъма ден-нощ, компас за тялото, който ни насочва към почивка. Това е причината или обяснението защо много хора се чувстват по-енергични по време на дългите светли периоди през лятото, в сравнение със зимата.

За какво помага мелатонинът?

Освобождаването на мелатонин изключва организма: потреблението на енергия, телесната температура и кръвното налягане. Следователно той играе основна роля при заспиването, но също така и за фазите на дълбок сън, които мелатонинът инициира. Те са важни както за мускулната релаксация, така и за образуването на хормона на растежа соматотропин, който е необходим на клетките за възстановяване и служи укрепващо на имунната система.

При по-младите хора нивото на мелатонин през нощта се увеличава до дванадесет пъти, а при по-възрастните – само до три пъти. Това е така, защото с напредването на възрастта организмът произвежда по-малко мелатонин, което може да доведе до проблеми със съня. Това играе роля и за известното „старческо безсъние“: възрастните хора често не могат да спят дълго време.

Нуждата от мелатонин може да варира при различните хора, което се отнася и за нуждата от сън: някои хора се нуждаят от повече, а други се справят и с по-малко. Ако организмът произвежда твърде малко от хормона на съня, това може да доведе до проблеми със съня и по този начин да бъдат нарушени важни метаболитни процеси.

Следните фактори могат да доведат до твърде ниско ниво на мелатонин:

Как се използва мелатонинът?

Мелатонинът допринася за съкращаване на времето, необходимо за заспиване. Ефектът на мелатонина да стимулира съня е отдавна известен и е потвърден от Европейската асоциация за безопасност на храните (ЕОБХ) под формата на две Разрешения за здравни претенции – за по-лесна адаптация на организма след смяна на часови зони и за съкращаване на времето за заспиване.

Какво трябва да се има предвид при приема на мелатонин?

Освобождаването на мелатонин стимулира процеса на заспиване, като създава усещане за умора. Затова ОЙОНО нощ трябва да се приема преди лягане, например 30 минути преди лягане. След приема му, способността за шофиране може да бъде нарушена; в този случай не се препоръчва участие в пътното движение или работа с машини. Консумацията на алкохол също трябва да се избягва, тъй като тя може да повлияе на мелатонина. Бременните жени и кърмачките не трябва да приемат мелатонин, тъй като няма достатъчно данни за употребата му в двата случая.