fbpx

Маточина

Произход и характеристики на маточината

Има свеж цитросов мирис и съдържа ценни етерични масла. 

Пчелите я обичат, поради което маточината се отглежда и за производство на мед. Гръцкото й име Мелиса означава „пчела“. Melissa officinalis е известна като „пчелна билка“, както и като маточина: Сочните ѝ зелени, леко мъхести листа, излъчват плодов аромат на лимон. 

Маточината произхожда от топлите райони на Източното Средиземноморие и Западна Азия, но е широко разпространена и в Източна и Южна Германия. Днес маточината се отглежда главно в Източна Европа. Едно растение достига средно височина до един метър и възраст до 30 години.

Любопитни факти за маточината

Освен за производство на мед, маточината е и съставка в много кулинарни рецепти, за които допринася със свежия си вкус. Отново по тази причина много билкови чайове съдържат и маточина. 

Освен разностранното приложение в кухнята, маточината отдавна се използва за поддържане на здравето и може да се срещне в продукти като чайове, капсули или таблетки. За тази цел листата се събират малко преди цъфтежа, за да се извлекат ценните етерични масла. Естествените им съставки имат предимно успокояващо и релаксиращо действие. Маточината се използва при нервно натоварване, проблеми със съня, стомашно-чревни оплаквания или проблеми с кръвообращението.