fbpx

Защо сънят е толкова важен?

Хората имат нужда от сън. Почивката от ежедневието е жизненоважна за възстановяването на тялото и душата. Възстановяването на организма и психическата устойчивост – и двете се поддържат от добрия сън. А добрият сън означава преди всичко: да заспивате безпроблемно и, ако това е възможно, да спите през цялата нощ, без сънят ви да бъде прекъсван от пробуждания 

Спокойният сън е важен, за да можете през деня да бъдете умствено и физически работоспособни. Когато почивката е осигурена, в тялото протичат важни процеси, за които организмът в будно състояние има по-малка възможност. По време на сън се изразходва повече енергия, отколкото през деня, както за поддържане на паметта, така и за укрепване на имунната система.

Процесите на паметта са особено активни по време на сън, предимно във фазата на дълбок сън. Качественият сън е от решаващо значение за това наученото и преживяното през деня да остане в съзнанието. Временно се съхранява в хипокампуса, за да се активира отново, да се подреди и да се пренесе в неокортекса през нощта. Неокортексът е част от мозъчната кора, в която съдържанието се свързва и се съхранява – по този начин се превръща в дългосрочна памет.

Имунната система от своя страна черпи сили от съня. Ненапразно при настинка казваме, че „сънят е най-доброто лекарство“. Заздравяването на рани също се осъществява по-ефективно по време на сън. В състояние на покой организмът може да се концентрира върху борбата с патогените и изхвърлянето на вредните метаболитни продукти. Проучване на Университета в Тюбинген⁴,⁵ показва, че Т-клетките, които са важни за имунната защита, функционират по-слабо при недостиг на сън: способността им да се прикрепват към заразените клетки намалява.

Спокойният сън е важен за умствената и физическата работоспособност през деня.

Недостатъчният сън ни прави сънливи

Ако спите добре, се чувствате по-добре: това би могла да бъде опростената формула за взаимодействието между съня и здравето. От друга страна, постоянните проблеми със съня могат да имат последици за здравето, както физически, така и психически. Хората, които страдат от липса на сън в продължение на дълъг период от време, често са:

  • по-раздразнителни
  • с влошена концентрация
  • по-податливи на стрес
  • с понижена устойчивост
  • с понижена работоспособност
  • по-уязвими на заболявания
  • с по-висока предразположеност към сърдечно-съдови или метаболитни заболявания, както и наднормено тегло

Не без основание се смята, че някой е „във форма“ или „умът му сече“, когато се е наспал добре.

„Сън за красота“

Колкото и да спите, това няма да спре процеса на стареене. Но: тези, които спят (твърде) малко, всъщност могат да остареят по-рано. Това е така, защото към биологичните процеси, които протичат по време на сън, принадлежи и клетъчното делене. Тялото отделя т. нар. хормон на растежа HGH (човешки хормон на растежа), който стимулира образуването на клетките на кожата и тялото. Ето защо кожата често изглежда по-свежа и регенерирана при хора, които спят достатъчно и качествено. Продължителната липса на сън може да се отрази на лицето под вида на по-бледа кожа и тъмни кръгове под очите.

От колко сън се нуждае един възрастен човек?

Проспиваме средно около една трета от живота си. Това е просто изчисление, което се основава на средната продължителност на съня от 7-8 часа на нощ. Този период се счита за разумен от повечето хора. Индивидуалните отклонения от това са нормални – някои хора се справят добре с по-малко сън, други се нуждаят от повече. За Волфганг Амадеус Моцарт например се твърди, че е композирал до един часа през нощта и е продължавал в 6 часа сутринта след 5 часа сън. От друга страна, физикът Алберт Айнщайн с удоволствие проспивал половината ден – до 12 часа. Възрастните хора обикновено спят по-малко от младите, но често и по-зле.