fbpx

Фази на съня

Сънят ни се разделя на фази, които протичат в повтарящ се цикъл. Съществуват общо четири фази на съня¹:

  • Фаза 1: Фаза на заспиване
  • Фаза 2: Фаза на лек сън
  • Фаза 3: Фаза на дълбок сън (дълбок и много дълбок)
  • Фаза 4: Фаза на сънуването или БДО (бързо движение на очите)

След заспиване фазите от 2 до 4 се редуват в рамките на приблизително 90 минути: Лек сън – дълбок сън – БДО – лек сън – дълбок сън и т.н. При средна продължителност на съня от шест до осем часа това се случва общо четири до пет пъти на нощ. 

Цикълът от всички етапи на съня се нарича още цикъл на съня, а етапите от 1 до 3 се наричат още сън без БДО, тъй като по време на тях очните ябълки остават неподвижни. Организмът извършва повечето важни процеси именно във фазите на дълбокия сън и БДО-фазата.

С всеки цикъл на съня, фазите на дълбокия сън се съкращават, а фазите на БДО се удължават; като цяло те отнемат повече време от дълбокия сън, почти една четвърт.

Какво се случва във всяка фаза на съня?

– Фаза на заспиване

Във фазата на заспиване организмът преминава от състояние на бодърстване към сън. Дишането става по-спокойно, настъпва релаксация. Хората заспиват най-добре и най-бързо по естествен път, когато са уморени. Този процес може да е с различна продължителност: Някои заспиват след няколко минути, на други им е необходим до половин час. Докато заспиваме, сънят все още не е дълбок – звуци или светлина могат бързо да ни събудят отново.

– Фаза на лекия сън

Това продължава и в следващата фаза на лекия сън, но тук мозъчната активност вече намалява значително: губим съзнание по естествен път. Движенията на очите спират, мускулите се отпускат, сърдечният ритъм и телесната температура се понижават. Фазите на лекия сън са най-продължителни във всеки цикъл на съня и затова представляват около половината от общото време на съня.

– Фаза на дълбокия сън

Ако лекият сън премине във фаза на дълбок сън за първи път след 30 до 60 минути, това ще бъде най-дългата фаза на дълбок сън за нощта и ще продължи около час. Мускулите са максимално отпуснати, а мозъчната активност е сведена до минимума, необходим за функциониране. Това е така, защото организмът започва да възстановява и регенерира клетките, за което отделя хормони на растежа. Имунната система също е особено активна сега. Затова фазата на дълбокия сън е най-важната фаза на съня: от нея можем да си починем най-много.

Сън с бързо движение на очите (БДО)

Във фазата на бързо движение на очите ситуацията е напълно различна: тук телесните функции отново се ускоряват, пулсът и сърдечната честота нарастват, дишането отново става по-бързо и по-повърхностно. Мозъчната активност се повишава силно, особено в сферата на дългосрочната памет. Характерни за тази фаза са бързите движения на очите под затворените клепачи. Причината за това е какво се случва: това е фазата на сънуване и преработването на преживявания и информация. В тази фаза организмът изгаря сходно количество енергия в минута, колкото и в будно състояние.

Твърде продължителните нощни събуждания нарушават цикъла на съня

Не е необичайно хората да се събуждат няколко пъти по време на сън и това не е обезпокоително, стига да заспят отново в рамките на няколко минути. Често в тези случаи човек дори не може да си спомни моментите на събуждане. Ако обаче фазите на събуждане продължат твърде дълго, те прекъсват и влошават цикъла на съня, а оттам и неговата възстановителна стойност. Особено когато липсва важният дълбок сън, това води до умора, изтощение и понижена работоспособност на сутринта. 

Ако не се събуждате, но въпреки това се чувствате уморени на сутринта, трябва да се опитате да се събуждате във фазата на лек сън: това е моментът, в който обикновено се събуждаме от сън добре отпочинали.

¹ Schlaf: Warum wir ihn brauchen: https://www.stiftung-gesundheitswissen.de/gesundes-leben/koerper-wissen/schlaf-warum-wir-ihn-brauchen)