fbpx

Kакви домашни средства помагат за заспиване?

Домашните средства са изпитани отдавна, било при настинка, било за по-добро заспиване. Понякога не е нужно голямо усилие, за да се преодолее препятствието пред здравия сън. 

На първо място е важно да се намали напрежението, свързано с мислите за съня. Ако не можете да заспите просто така, това не е причина да изпадате в състояния – това може да има единствено обратен ефект и да ви направи още по-неспокойни. По-добре е да станете отново и да се заемете със спокойна дейност. Друг вариант е да вземете книгата отново, докато очите ви не се затворят от само себе си. По принцип е добре да си лягате само когато се чувствате уморени.

Ако смятате, че преди да заспите, трябва да подпомогнете отпускането си, за да се получи по-лесно, следните домашни средства могат да ви помогнат с това.

Настойка за заспиване: чай

В природата има редица билки, които помагат за отпускане, водят до усещане за умора и желание за сън. В зависимост от предпочитанията и вкуса си, можете да ги смесите сами, но има и готови смеси от чайове, подпомагащи съня. Освен успокояващия ефект, топлината преди сън е полезна и за тялото, тъй като понижава телесната температура вечер.

Растения с успокояващи, релаксиращи и стимулиращи съня качества са например:

  • хмел
  • лавандула (подпомага съня и под формата на ароматно масло)
  • маточина
  • валериана
  • лайка
  • пасифлора

От друга страна, трябва да се избягват тонизиращите чайове като черен чай или чай мате – те имат обратен ефект и ободряват. 

Известното „горещо мляко с мед“ също е едно от класическите домашни средства при проблеми със съня. Всъщност млякото съдържа съставки, които са необходими за производството на хормона на съня мелатонин. Тъй като обаче количеството в една чаша е малко, не бива да се очакват чудеса. Горещото мляко с мед вероятно е по-скоро средство за „затопляне на душата“, което в крайна сметка също може да допринесе за отпускането.

Отпускащи ритуали за заспиване

Често трудностите със заспиването са свързани със стрес. Главоблъсканиците могат да са свързани с лични, но и професионални проблеми. Ето защо е важно в края на деня да се противопоставим на това и да си осигурим покой. 

Ритуалите за сън могат да бъдат различни. Например дихателните упражнения, които изместват фокуса върху нас, могат да имат успокояващ ефект. Йога с леки елементи на стречинг също може да бъде полезна. Медитация или медитативна музика, автогенна тренировка: в интернет има безброй уроци и предложения за упражнения за релаксация, така че всеки може да намери най-подходящото за себе си.

Топлата вана също може да ви помогне да се откъснете от деня. Добавянето на лавандула, например, допълнително засилва релаксиращия ефект. След това е най-добре да си легнете направо в леглото, за да използвате топлината и успокояващия ефект за заспиване.