fbpx

Проблеми със съня стрес

Когато мислите се въртят в кръг, тялото и умът не могат да си починат.

От решаващо значение за страдащите от проблеми със съня е да разберат причината за това.

Анкета на асоциация Forsa, проведена от Здравната каса на търговците ККН¹, показва, че стресът на работното място е основната причина за нарушенията на съня. С резултат от 41%, близо половината от запитаните лица дават такъв отговор. Разбираемо е, защото начинът на работа през последните десетилетия се е променил значително: по-малко сигурност, по-високо очакване за постижения, както и това, че постоянно сме на разположение и можем да бъдем открити, са само част от факторите, които правят работата ни по-натоварваща, а също и по-стресираща. Към това се добавя и съчетаването на работа и семейство или други елементи от ежедневието. Вторият по значимост стресов фактор, влияещ върху съня, са личните притеснения, които влошават съня най-вече на жените, по-малко на мъжете.

Защо стресът затруднява съня

Стресът сам по себе си е жизненоважна реакция за оцеляването на организма в различни житейски ситуации: той активира енергийните запаси, повишава концентрацията и работоспособността. Решаващо значение има колко често и колко продължително се активира стресовата реакция и дали може да бъде постигнат баланс.

Хормонът на стреса кортизол, например, има събуждащо действие и се отделя в сутрешните часове на деня в по-висока концентрация. Вечер нивото му е най-ниско. Ако през деня и дори вечер ни връхлитат много стресиращи фактори, нивото на хормоните на стреса остава твърде високо, за да постигнем спокойствие. Това може да бъде причина и за прекъсване на нощния сън. По този начин стресът предизвиква проблеми със съня.

Разликата е в продължителността на стреса. Всеки може да бъде засегнат от извънредни емоционални състояния: следствие от раздели, промени в професионален план или притеснение за предстоящ изпит, които биха могли временно да променят иначе редовния сън. В повечето случаи сънят намалява. Тези т.нар. адаптивни проблеми със съня отшумяват, когато настъпилото събитие бъде отработено, когато човек свикне с новата ситуация или респективно я преодолее. Ако засегнатият не е подложен на ежедневна умора, по-малкото количество сън не води веднага до състояние на недостиг. Ако продължително психическо натоварване и преумора се комбинират с проблеми със съня, това може значително да наруши общото състояние. Както прекомерният стрес, така и пониженото количество сън, могат да доведат дори до физическо разболяване, например до повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Спиралата сън – стрес

Стресът, в различни форми и изражения, е една от най-честите причини за проблемите със съня. Възможно е страдащите от безсъние да са под продължително въздействие на стрес, вследствие от което да стигат бързо до уморяемост, раздразнителност и да имат проблеми с концентрацията. Това предизвиква отново стрес, който може да наруши съня. Стресът води до още стрес: това е една спирала, от която човек целенасочено трябва да търси изход. Продължителният кръговрат на стрес, недостатъчен сън и последващите от това фактори като вялост, апатия и дори тревожност, натоварват както психически, така и физически, и могат в най-лошия случай да причинят депресия или дори физически заболявания. Рискът от инфаркт, инсулт, диабет или затлъстяване се повишава.

Също толкова важно е, особено при продължителен стрес, да се вземат съответни мерки и да се даде шанс както на тялото, така и на духа, да се отпусне, защото почивката е жизнено необходима.

Стресът, в различни форми и изражения, е една от най-честите причини за проблеми със съня.

Помощ при проблеми със съня, причинени от стрес

Възприемането на стреса и свързаните с него проблеми със съня е субективно. Някои хора в действителност се замислят по-малко над неща, които са силно натоварващи за други. За да му противостоите, можете да спазвате някои от следните съвети:

  • лягайте си едва тогава, когато усетите умора
  • всяка сутрин ставайте по едно и също време, за да се придържате към редовен ритъм на сън – бодрост
  • премахнете часовниците от нощното шкафче и спалнята си
  • превърнете спалнята в оазис на комфорта
  • през деня се стремете към балансиране на стреса, напр. чрез спорт
  • 1–2 часа преди да стане време за сън, не правете нищо напрягащо или превъзбуждащо
  • релаксирайте чрез дихателни упражнения, медитация (за внимание) и др. 
  • избягвайте стреса вечер
  • през деня не забравяйте да се усмихвате – това изпраща позитивни сигнали навътре